Svijet

UN: Izrael odbija zahtjeve za pomoć u Gazi ostavlja “desetine hiljada” bez čiste vode i medicinskih zaliha

Izraelsko odbijanje koordinirane pomoći u Gazi “kritično” usporava napore grupa za ljudska prava da obuzdaju katastrofalnu humanitarnu krizu u enklavi, gdje je izraelsko bombardiranje dovelo do dehidracije, gladi i smrtonosne bolesti više od 2,2 miliona ljudi.

Izraelske vlasti odbile su planiranu misiju Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) i Svjetske zdravstvene organizacije za isporuku kritičnih zaliha u sjevernu Gazu 8. januara, saopćila je OCHA u utorak.

Dvije agencije UN-a planirale su misije za distribuciju “hitnih medicinskih potrepština” apotekama u gradu Gaza i bolnici Al-Awda u Džabalyi u sjevernoj Gazi, kao i “životno gorivo” za vodovodne i sanitarne objekte u regiji, navodi se u OCHA ažuriranje.

To je bilo peto izraelsko uskraćivanje misije u apoteku i bolnicu od 26. decembra, saopćila je OCHA, dodajući da su sankcije ostavile pet bolnica u sjevernoj Gazi bez pristupa medicinskim potrepštinama i opremi za spašavanje života.

Istovremeno, kontinuirano uskraćivanje isporuke goriva vodovodnim i sanitarnim objektima ostavlja desetine hiljada ljudi bez pristupa čistoj vodi i povećava rizik od izlivanja kanalizacije, značajno povećavajući rizik od širenja zaraznih bolesti”, navodi se u saopštenju. rekao je.
Visoki humanitarni zvaničnik UN-a ranije je upozorio da se uskraćivanje stanovništvu Gaze hrane, vode, zdravstvene zaštite i higijene “ne može opravdati”.

CNN je kontaktirao Izraelske odbrambene snage i COGAT, vladino tijelo odgovorno za provođenje politike na palestinskim teritorijama, radi komentara.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button